A Dorn terápia és a Scoliosis

Gerincferdülés kezelése Schroth módszerrel és Dorn-terápiával

A gerincferdülés egy olyan tartáshiba, ami a gerinc oldalirányú elhajlását jelenti. Két alaptípusa van, az egyik az úgynevezett funkcionális gerincferdülés, amiről akkor beszélünk, amikor az oldalirányú elhajláshoz nem tartozik torzió, a gerincferdülés pedig korrigálható.

Frank Pálfi Tímea Dorn és Scoliosis kezelés 2

A másik típus az úgynevezett strukturális gerincferdülés, amikor a görbület nem korrigálható, mert az elhajlás torzióval jár. Ilyenkor a gerincferdüléssel párhuzamosan a csigolyák is csavarodhatnak. A gerincferdülés kezelése egy hosszú, több évig tartó folyamat, legfontosabb eszköze pedig a gyógytorna. Napjainkban a gerincferdülés egyik leghatékonyabb kezelési technikájának a Schroth módszert tekintjük. Ennek hatékony kiegészítője lehet a Dorn módszer.

A gyerekkori gerincferdülés kezelésére fontos a kiválasztott terápia rendszeres és tudatos alkalmazása. A szoros együttműködés a szülők, a gyógytornász és egyéb szakember között elengedhetetlen része a gyermek rehabilitációjának.

Frank Pálfi Tímea Dorn és Scoliosis kezelés 1

A panaszok és a javulás feltétele, hogy a gyógytorna beépüljön a napi rutinba. A Dorn önkorrekciós gyakorlatok napi pár percet vesznek igénybe. Fontos, hogy minden nap végezzék el a gyerekek úgy, hogy ne okozzon fájdalmat nekik. A levegőt a gyakorlatok közben ne tartsák vissza; egyenletes, folyamatos légzéskontroll mellett végezzék a gyakorlatokat. A gyakorlatok alkalmazása nem igényel semmiféle külön eszközt, saját kézzel vagy a falnál is végezhető.

Gerincferdülés esetén a csípő, a sacrum, a gerincferdüléses ívek korrekciója, a bordapúp korrekció és a nyak kezelése minden nap a gyakorlás része az önkorrekció során.

A Dorn módszer és a Schroth terápia együttes alkalmazásával a gerincferdülés kezelése is jelentősen hatékonyabbá tehető!

 

Dorn
Alaptanfolyam

 

Dorn Kiegészítő
Technikák kurzus