A Dorn terápia bemutatása

Frank-Pálfi Tímea Dorn-terápia tanfolyam
Mi a Dorn módszer?

A Dorn módszer egy holisztikus, hatékony, biztonságos manuálterápiás módszer, amely a testben lévő elmozdulásokat (gerinc, nyakcsigolyák, izületek) segít korrigálni. 

’Igen’ a saját felelősségre és ’nem’ a hátfájdalomra!

A Dorn módszer mára az egyik leggyorsabban terjedő terápia lett, mely a hátfájások és gerincproblémák hatékony ellenszere. A módszert számos könyvben leírják, bizonyos felsőoktatási intézményekben is tanítják és egyre több magán-egészségbiztosító is finanszírozza ezen kezeléseket.

Dorn tanfolyam kép

A Dorn terápia egy újszerű manuálterápiás technika, amit Dieter Dorn az 1970-es években dolgozott ki, népi gyógymódot felhasználva. Mára már nem csak a saját hazájában, Németországban, hanem az egész világon ismert. Nagyszerűsége abban rejlik, hogy nagyon hatékonyan kezeli a különböző gerinceredetű és más ízületi fájdalmakat már az első kezelés után, súlyosabb esetben 3-4 kezelés után is komoly javulás várható.

Mi a Breuss-masszázs?

A Breuss masszázs a gerinc mentén végzett lágy masszázs, mellyel tovább oldhatóak a mélyebben lévő blokkok, és így hatékony kiegészítője a Dorn terápiának.

Alkalmazásával lehetőségünk van nem csak a hát izomzatának mobilizálására, lazítására, hanem a gerincoszlop nyújtására ( a gerinc melletti izmok és annak kötőszövetének teljes ellazítására), valamint a porckorongok a masszázs által kiváltott keringésfokozódás és lágy szöveti lazítás révén a regeneráció elősegítését is támogatni tudjuk. A Breuss masszázs során alkalmazott gerincnyújtó technikák hatékonyan csökkentik a porckorongok a lágy szövetek általi terhelését, az alkalmazott orbáncfű olaj pedig segíti a kötőszövetben lévő feszültségek további oldódását.

A Dorn eredete

Dieter Dorn - Dorn tanfolyam

Dieter Dorn (1938-2011) Németországban született és fiatal korában fűrésztelep tulajdonosként helyi farmereknek segített munkájukat végezni. Egy napon egy nehéz farönk megemelésekor komoly lumbagója lett, melyet egy helyi specialista segített elmulasztani.

A gyógyító röviddel ezután bekövetkezett halála után a módszert ő maga saját kútfőből szakaszonként építette fel az évek alatt. A módszer alkalmazását először feleségén próbálta ki,aki gyakori fejfájástól szenvedett. Nyakcsigolyái – az orvosok szerint – túlságosan hosszúak voltak, és csak műtéttel lehetett volna azokat lerövidíteni. A Dorn módszer vizsgálati alkalmazásával viszont rájött, hogy a csigolyák csak ’megcsavarodtak’ némileg, és ezeket korrigálni is tudta, amelynek hatására felesége fejfájásai is elmúltak.

Dorn számos ismerősének és szomszédjának segített a panaszain ezután a technika alkalmazásával. Legnagyobb meglepetésére azonban bizonyos térdpanaszok, szívpanaszok, hallásproblémák és egyéb probémák is megszüntethetőek voltak a pácienseinél a módszer alkalmazása után.

De mégis hogyan volt mindez lehetséges?

Dorn rábukkant egy hagyományos kínai gyógyászattal foglalkozó könyvre, melyben az akupunktúrát és az akupresszúrát alkalmazták számos esetben. Így arra jött rá, hogy a gerinc mentén futó fő meridiánra is hatással van a kezelés. Mivel a gerincoszlop és a belső szervek a gerincidegek révén kapcsolatban vannak egymással, ez volt az oka,hogy számos probléma megszűnt, amikor a csigolyákat helyükre tette.

Mára egyre több orvos, gyógytornász, masszőr, alternatív terapeuta tanulja Dorn módszerét, hogy saját pácienseiken segíthessenek.

Dorn módszer alkalmazhatósága

A Dorn módszer számos egészségügyi probléma esetén kínál megoldást:

 • Hátfájás
 • Gerincferdülés (scoliosis)
 • ízületi problémák
 • egyéb, csontokkal kapcsolatos elváltozások vagy betegségek
 • gerinchez közeli, izom eredetű fájdalmak
 • fülcsengés (Tinnitus)
 • szervi problémák (Diabetes, májproblémák, veseproblémák)
 • figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD)
 • Parkinson-kór / Alzheimer betegség
 • Down-szindróma miatti mozgásszervi panaszok
 • Szempanaszok, fülbetegségek
 • Allergiák, gyakori megfázások, bőrproblémák
 • Korai magömlés és egyéb szexuális zavarok
 • Menstruációs problémák
 • Szüléssel, pocakossággal kapcsolatos problémák
 • Emésztési zavarok
 • Hajhullás
 • Egyéb egészségügyi problémák

A Dorn módszer nem képes semmilyen egészségügyi problémát direktben megszüntetni, azonban segíthet a statikailag nem kiegyensúlyozott mozgató szervrendszer és a vele szoros kapcsolatban álló idegrendszer működésének javítására a módszer alkalmazása révén. Ennek hatására javulnak a fizikai panaszok és a gerinc csigolyáival szoros kapcsolatban álló szervek működése is.

A szervezet csak akkor fog tudni regenerálódni, ha a test-lélek-szellem egység egyensúlyára törekszünk – csak így indulhat el a gyógyulás folyamata!

Kezdd el ma – változtasd meg az életedet!

A Dorn-féle kezelés menete

A kezelés

Acromioclav. iz.korrekció.JPGA terapeuta a kezelés elején elmondja a módszer lényegét és a várható kezelés menetét. Mielőtt elkezdi a Dorn módszer alkalmazását, alaposan kikérdezi és megvizsgálja a beteget.

A Dorn módszer alkalmazása az alsó végtag- egy Dieter Dorn által kialakított- speciális végtaghossz különbség vizsgálatával indul. Majd az alsó végtag korrekciók (csípő, térd,boka ízületek) után halad alulról felfelé építkezve a kezelés tovább  a test statikai újra rendeződését megteremtve.  A terapeuta a  kezével érzékelve vagy a beteg fájdalmas területeket jelezve tudja a gerinc panaszokat okozó területeit megkezelni. Az alsó végtag után következik a medence, a gerinc egyes szakaszai, a felső végtag-vállövi terület és a rágóízület. Az alsó végtagot, a medencét, a gerincet minden esetben mindig kezeljük.Nyak kezelés.JPG

Az egyes testrészek és végtagok korrekciója mindig dinamikus mozdulatokkal  (pl. a láb lengetése vagy kar mozgatása) a páciens aktív közreműködésével-kontrolljával történik. Fájdalmat sosem okozhatunk!

A Dorn-féle kezelés után

A kezelés után a terapeuta megmutatja a páciensnek az otthon végzendő gyakorlatok sorát, melyek hasonlítani fognak a kezelésen átélt gyakorlatokhoz. A terapeuta szintén elmondja, hogy mire kell figyelni, amikor a páciens egyedül végzi a gyakorlatokat. Az önkorrekciós gyakorlatok alkalmazása révén lehetőséget adunk arra, hogy a páciens megelőzhesse a panaszok újbóli kialakulását, egy jobb életminőséget biztosít ezáltal.

A terapeuta a panaszokkal sokszor összefüggésben lévő  pszichés kapcsolatokra (asszociációkra) is felhívja a figyelmet, ha szükséges egyéb kiegészítő terápiák bevonását is javasolhatja.

Breuss 1-1.JPG

Gyakran a Dorn módszer kiegészítő kezeléseként alkalmazzuk a Breuss masszázst a terápia során. A masszázs hatékonyan segíthet a gerinc csigolyáinak korrekciója előtt vagy után az izmok nyújtásában és a kezelt terület további fellazításában.

Ha a Dorn terápiát megfelelően és rendszeresen alkalmazzuk, hosszan tartó eredményeket érhetünk el vele!

A Dorn-féle kezeléssel kapcsolatos lehetséges reakciók

A kezelés után gyakran észlelhetőek különböző típusú reakciók néhány napon keresztül, pl:

 • Enyhe izom-fáradtság-izomlázszerű érzés a korrekció hatására
 • Nyomásérzékenység a kezelt területeken szintén gyakori.
 • Méregtelenítés jelei a hatékonyabb anyagcsere miatt (idegek jobb működése);fejfájás, fokozott izzadás, bőrtünetek
 • erős fáradtság vagy ellenkezőleg jelentős felfrissülés
 • Influenza-típusú tünetek,
 • Megváltozott vizelet vagy széklet minőség
 • régebb óta bennünk lévő belső problémák ’hirtelen’ megoldódása, felszínre törése, hirtelen hangulatváltozás

Ezen reakciókat mind a gyógyulási folyamat pozitív hozományaként érdemes értékelnünk!

Gyakran persze a legjobb dolog, ami történik a páciensekkel, az a hosszú ideje érzékelt fájdalmak elmúlása és krónikus belső szervi panaszok helyreállása vagy javulása.

Amennyiben váratlan panaszokat észlel magán, kérjük forduljon Dorn terapeutájához vagy kezelőorvosához!

player_logo Szeretnél többet megtudni a módszerről? Hallgasd meg a Dorn-módszerről készült interjút , amit velem készítettek egy riportban.

 

Dorn
Alaptanfolyam

 

Dorn Kiegészítő
Technikák kurzus