Babák és gyerekek kezelése

Hogyan lehet a gyerekeknek és babáknak segíteni a Dorn módszerrel?

Frank Pálfi Tímea Dorn tanfolyam babák kezeléseA legtöbb esetben a kisbabáknál és gyerekeknél észlelt mozgászszervi problémák a születés körüli (esetleg előtti) traumákra vezethetők vissza. A kifejezetten gyengéd Dorn módszerrel nem csak lehetséges, de nagyon ajánlott is ezen problémák kezelése a későbbi felnőttkori panaszok megelőzésére.

Nyak kezelés.JPGA Dorn módszer babákon és kisebb gyerekeken is jól alkalmazható. A különbség ott van, hogy a kisgyerek nem aktív résztvevője a terápiának és a korrekciót passzívan végezzük el, természetesen sokkal kisebb erőt alkalmazunk, mint a felnőtteknél. Kisbabáknál egy nehéz szülés kapcsán vagy méhen belüli téraránytalanság miatt az alsó végtag asszimmetrikus terhelése vagy a születés utáni mozgásfejlődés során kialakulhatnak blokkok a medencében vagy a gerincben. Habár a csecsemők nem tudják kifejezni a testükben kialakult statikai egyensúly felborulását, mégis különböző, a csigolyákkal szegmentális kapcsolatban álló belső szervek működési zavarai okozhatnak kellemetlen tüneteket, melyeket a Dorn vizsgálat feltárhat.

Váll korrekció1.JPGEnnek kapcsán viselkedésükben azonban sokszor észreveszünk valami furcsát: gyakran sírnak, állandóan nyüzsögnek vagy túlságosan is fáradékonyak. A bőrbetegségek, gyulladások, légzési problémák, hyperaktivitás vagy gyakori megfázások mind visszavezethetőek a gerincoszlopban található blokkokra és nem megfelelő energi áramlásokra, eltérésekre.

Szorosan összefügg például a polipok megjelenése a nyaki gerinc (C2 és C4) problémáival; a gyerekkori migrének az Atlas (C1) csigolyával vannak összefüggésben, míg a bepisilés és a hólyag problémái az ágyékcsigolya elmozdulásával (L3) van kapcsolatban.

Frank Pálfi Tímea Dorn tanfolyam babák kezelése 2Amikor a gyerekek nem akarnak maguktól sétálni, inkább ücsörögnek vagy vitetik magukat, hamar elfáradnak; esetleg korlátoltan tudnak csak mozogni, akkor ez mind a medence és a gerinc nem megfelelő pozíciójából ered, amit a Dorn módszerrel korrigálhatunk. Egy a Fülöp-szigeteken végzett kutatás során 1000 csecsemőt megvizsgáltak a születés után 2 héttel. Minden csecsemőnél találtak a medencénél már kialakult statikai különbséget. A csecsemők vizsgálata Dorn-nal különösen fontos szerepet játszik abban, hogy mint egy prevenciós módszer segítsük a későbbi fiatal felnőttkori panaszok hatékonyabb kiküszöbölését.

A korrekciós technikákat a szülőknek megtanítjuk, a terapeuta mindig szoros kontrollt tart a családdal.

Felmérés és terápia

A gyerekek és felnőttek állapotának felmérése és az eltérések korrigálása nagyon hasonlóan történik; a fő különbség a gyerekekkel szembeni kíméletesebb korrekciós fogásokban és a terapeuta részéről tanúsított extra türelemben rejlik. Ha a gyerek megérti a gyakorlatok lényegét és együttműködő partnerként viselkedik, saját lábán tud állni – azokat kérésre megemelgetve -, akkor a felnőttekéhez nagyon hasonlóan zajlik a kezelés. Ha még túl pici ehhez a gyerkőc, akkor terapeutaként néhány dolgot változtatnunk kell a kezelés során.

 

Dorn
Alaptanfolyam

 

Dorn Kiegészítő
Technikák kurzus